Öppen data

Som verksamhetsutvecklare, som jag jobbar mest som, får man allehanda uppdrag från olika håll. Ett väldigt spännande och inspirerande uppdrag som jag har fått är att ingå i det politiskt beslutade geodatarådet i kommunen. Politiken har bestämt att kommunen ska utveckla sin verksamhet genom att använda sig av GIS på olika sätt. Det är bra. För det finns stora möjligheter att göra just detta. I synnerhet i kombination med att göra kommunens data öppna så att medborgarna själva kan skapa applikationer.

Nu krävdes kanske inget politiskt beslut i just min verksamhet eftersom vi dagligen använder geografisk data för att överblicka och följa upp verksamheten. Men det är ändå spännande att få tänka fritt och leverera idéer kring sådant som inte ingår i den dagliga verksamheten.

Min kanske bästa idé är dock gammal och har byggt på att data skulle kunna göras tillgänglig genom ett API från Svenskfotbolls alla evenemang. Data finns om alla matcher som spelas i förbundets serier, samt på vilken arena de spelas. Tänk om man kunde bygga en app som talar om vilka matcher som spelas i just din närhet, baserat på var du befinner dig. Hur många gånger har man inte funderat på vilka två lag som spelar en match på en plan som man passerar, eller om det finns någon rolig lokal fotbollsmatch att gå på.

Det skulle vara så enkelt att göra en sådan app. Men svenska fotbollsförbundet har inget API för detta. Och de gör ingen app av det själva.

Så jag lanserade idén internt på jobbet att göra detta lokalt i staden genom att göra all data tillgänglig kring vilka som har bokat ett evenemang i en idrottshall eller anläggning i kommunens bokningssystem. Kanske kan det bli verklighet ändå.

Du gillar kanske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *