Det flexibla arbetslivet – för vem?

Igår pratade jag med en bekant som jobbar i en mindre kommun. Hen har jobbat i mer än 30år i kommunen. Alltså ungefär lika många år som flera av hennes senaste kollegor och chefer levt.

Hen sade förtvivlat:

-De nya unga cheferna mailar oss mitt i natten.

-Och de förväntar sig att vi ska jobba då också – och svara.

Jag förklarade att du absolut inte har någon skyldighet att varken jobba eller svara mitt i natten (om inte ditt anställningsavtal kräver det). De nyanställda är säkert vana vid att arbeta flexibelt på tider och platser som de själva styr över. Hen och hens arbetskamrater som jobbat länge på kommunen kände sig mycket stressade över detta.

Inom mitt fackförbund, Jusek, pratas det mycket om det flexibla arbetslivet som en möjlighet. Om det finns möjlighet att flexa kan det t.ex hjälpa barnfamiljen som kan hämta barnen i tid och efter att barnen sover jobba igen den där timmen. Men det finns också en stor risk i ens egen och andras arbetsmiljö om det inte hanteras rätt. Stressen bland medarbetare och chefer stiger över att hela tiden finnas tillgänglig.

Jag tipsade om funktionen för fördröjt mail i outlook som jag själv använder när jag flexjobbar. Om jag flexjobbar på kväll eller helg och skickar mail till mitt team så ställer jag in när mailet ska levereras. T.ex klockan 08.00 dagen därpå. På så vis plingar det inte i mobilen hos någon annan på helgen, eller att andra läser att chefen skickade mail kl 22 på kvällen.

Gör så här för att fördröja leverans av ett mail:

Öppna ett nytt mail. Klicka på fliken “alternativ” och sedan i verktygsfältet på “fördröj leverans” och välj “leverera inte före…”.

outlook

 

…och du – när du ska skicka TILL chefen. Ställ in mailet på 22.00 så ser chefen hur hårt du sliter sent på kvällarna!

Du gillar kanske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *