Livstid

Fritid, kvalitetstid, flextid, ställtid…

Tiden är ständigt närvarande i våra liv och många är filosoferna, effektivitetskonsulterna, självhjälpsboksförfattarna, forskarna som skrivit om tid.

Liksom alla dessa har jag reflekterat mycket om tid. Jag har i ganska långa perioder av livet velat maximera min fritid – dvs tiden då jag inte jobbar. Men ibland halkar jag in i ett flow där jag tycker att jobbet är det roligaste som finns. Så roligt att jag även vill lägga delar av min fritid på det. Så till slut stannar jag upp och reflekterar. Finns det andra saker som är viktigare?

Ett vanligt begrepp när man umgås i kretsar där vännerna och en själv har blivit föräldrar är kvalitetstid. Kvalitetstid brukar som regel innebära att man på något sätt är utan barn. Med eller utan partner. Jag kan förstå begreppet men har svårt att “köpa” det. Kvalitetstid för mig kan definitivt vara att vara med barn eller familj. Eller är den tiden kanske något annat?

Jag skulle vilja dela in min tid i “livstid” och arbetstid. Livstiden uppstår när man känner att man lever. När man fångar tillvaron och njuter av livet. Det kan vara på jobbet, med kompisarna, fritiden eller familjen. Och det är livstiden som bör maximeras.

Arbetstiden är de där måstena som finns för att möjliggöra livstiden. Det kan vara tråkiga arbetsuppgifter för att få lön eller för att förbereda och planera det roliga. Det kan vara diskning som måste göras för att ha en ren diskbänk och kunna njuta av att umgås med sin familj. Lunchen kan vara livstid när en god maträtt kan ätas tillsammans med goda vänner, men den kan också vara arbetstid när samma maträtt äts under ett lunchmöte med fokus på jobbfrågor.

Du gillar kanske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *