En svart fredag

Idag är det black friday. Det amerikanska fenomenet som slagit till mot Sverige med full kraft i år. För visst är det väl fler erbjudanden än någonsin. I princip alla större kedjor kampanjar. Jag mår nästan mer illa över det här fenomenet än om julhandeln i stort, som jag skrev om igår. Som om vi inte konsumerade tillräckligt med saker som vi inte behöver inför jul så ska det dessutom tas hit ännu en köpfest från USA.

Men å andra sidan, som någon ledarskribent på aftonbladet skrev om: vem är jag att döma. Helgen kan vara räddningen för alla de som lever på marginalen, som kanske inte ens har råd med julklappar till barnen annars. Nu får de äntligen möjlighet att konsumera lika mycket som medelsvensson. Vilket är bra för handeln, men dåligt för planeten.

Jag gillar Greenpeaces kampanj bättre. Det är lika viktigt för både privatekonomin och miljön att alltid ifrågasätta sig själv om man verkligen behöver ett inköp.

blackfriday

Våra CO2-utsläpp från inhemsk konsumtion minskar samtidigt som vi ökar utsläppen från konsumtion av produkter som tillverkats i andra länder. På senare år har CO2-utsläppen stagnerat en aning pga att vi inte importerar lika mycket från CO2-intensiva Ryssland pga handelssanktioner och pga att Kina själva jobbar med att få ned utsläppen från sin tillverkning. (Källa: Naturvårdsverket).

Men hela vår välfärd bygger på marknadsekonomi och en idé om evig tillväxt i en värld med ändliga resurser. Att konsumera är därför bra och vi blundar därför för konsekvenserna likt en bilförare som färdas i 100km/h mot en bergvägg.

Svart friday var det ja.

 

Du gillar kanske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *